Cumalıkızık Köyü, özellikle İstanbul’a yakın gezilecek yerler arasında öne çıkmaktadır. Bursa gezilecek yerlerin ilk sıralarında bulunan köy 700 yıllık tarihi ile bizleri zaman kapsülü ile yolculuğa çıkaran bir Kızık köyüdür. Osmanlıların Bursa’da ilk yerleştikleri bölgelerden biri olan Cumalıkızık Köyü Gezilecek Yerler olarak; Bizans döneminden kalan bir kilise, Cumalıkızık Etnoğrafya Müzesi, tarihi cin aralığı, küpeli ev, cumbalı tarihi Osmanlı evleri, Bulanlar Konak sayılabilir. Ayrıca Cumalıkızık Köy Kahvaltısı yapmadan dönmeyin. Hazır Bursa civarındayken Uludağ‘da teleferiğe binebilir, karın da tadını çıkarabilirsiniz.

Cumalıkızık Köyü Gezilecek Yerler
Cumalıkızık’ın 700 yıldır bozulmayan yapısı Osmanlı İmparatorluğunun oluşumu açısından oldukça önemlidir. Bu sebeple Köy 2014’te UNESCO Dünya Miras Listesi‘ne kabul edilmiştir.
Cumalıkızık Nerede ?
Cumalızık Bursa’nın Yıldırım ilçesine bağlı bulunmaktadır.
Cumalıkızık Köyü Gezilecek Yerler
Cumalıkızık’ın Sokaklarında Keşfe Çıkmak
Cumalıkızık turu demek bir zaman kapsülüne binip hızla modern zamanlardan uzaklaşmak demektir. Osmanlı döneminde yaşadığınızı hissederken rengarenk Cumalıkızık evleri, çınar ağaçlı köy meydanı, taş döşemeli dar sokakları, köyün hemen hemen her tarafında bulunan el yapımı objeleri, reçelleri, erişteleri bunların arasında kaybolmak oldukça keyifli hissettirecektir.
Cumalıkızık Küpeli Ev
Köyün sokaklarında dolaşırken karşınıza ansızın çıkabilir: Küpeli Ev. UNESCO Derneği Proje Uygulama Evini olan Küpeli Evi 3.5 TL karşılığında gezebiliyorsunuz. Oldukça eski ve iki katlı evin içinde yerel halka ait eşyalar bulunmakta; fotoğraflar, kızıklara ait bindallı, günlük kıyafet, ibrikler, lambalar… Bu eşyaları görmek ve tanımak bölgenin kültür ve yaşam tarzı hakkında bizlere bilgi vermektedir.
Cumalıkızık Etnografya Müzesi
700 yıllık tarihi görmek için sizleri Cumalıkızık Etnografya Müzesi’ne alalım.
18, 19 ve 20.yy’lara ait etnografik malzemelerin bulunduğu aynı zamanda çeşitli yazı ve resimlerle Kızıklar’a ait düğün, sünnet, kına gecesi gibi köyün kültürünün anlatıldığı yazılar aynı zamanda ibrik, gaz lambaları, kullanılan araç gereç, aletlerin bulunduğu bu müze Cumalıkızık Köy’ünde görmeniz gereken olmazsa olmaz yerlerden biridir. Köydeki yaşam hakkında elde edeceğiniz bilgiler köyü gezerken ambiyansı daha fazla hissetmenizi sağlayacaktır.
Kınalı Kar Dizisinin Çekildiği Konak: Cumalıkızık Bulanlar Konak
Cabbar, Nazar ve Ali öğretmen karakterleriyle 2002-2005 yıllarının popüler dizisi Kınalı Kar. Dizi Cumalıkızık Köy’ünde çekilmiştir. Dizi ile birlikte köy çok popüler hale gelmiş ve önemli oranda turist çekmeye başlamıştır şuan da bile köy Kınalı Kar ismi anılmakta ve köy bu isimle bilinmektedir. Pek çok kişinin dizinin atmosferinden etkilenip köyü gezmeye geldiği bilinmektedir. Sarı, mor, mavi ahşap-kerpiç evler kimin ilgisini çekmiyor ki! Dizisinin çekildiği Konağın ismi Cumalıkızık Bulanlar Konak, Konağı ziyaret edip fotoğraf çekebilirsiniz.
Cumalıkızık Cin Aralığı
Cumalıkızık Köyü Gezilecek Yerler arasında bulunan tarihi cin aralığı aslında daracık bir yol ve bir efsanesi var. Efsaneye göre; Kurtuluş savaşı döneminde Yunanlılar köyü basar ve Cumalıkızıklıları camiye toplayıp camiyi yakmaya karar verirler. Köylüler ise bir şekilde camiden kaçmayı başarırlar. Ufak bir aralık olan ve ancak bir insanın yan yana geçebileceği kadar büyüklükte olan aralık sokak girişinden bakıldığında fark edilememektedir. Köylüler, bu dar aralıktan geçip Türk askerlerinin olduğu tepeye ulaşırlar. Yunan askerleri ise bu işe bir anlam veremez ve bu kesin cinlerin işi diye düşünürler. Bu sebeple buranın ismi Cin Aralığıdır. Cumalıkızık geziniz esnasında Cin aralığından geçip burada bir fotoğraf çekilmek köyde yapılacaklar arasında.
Cumalıkızık Köy Kahvaltısı
Haftasonunuzu 700 yıllık tarihi bir köyde kahvaltı yaparak geçirebilirsiniz. Köyde pek çok aile evini kahvaltı hizmeti sağlayan mekana dönüştürmüştür.
Cumalıkızık Kahvaltı Mekanları
- Cumalıkızık Nazar Gözleme Evi
- Mavi Boncuk Konuk Evi
- Tarihi Bulanlar Konak
Cumalıkızık Alışveriş
Köyün meydanı adeta bir Pazar yeri!
Ev yapımı erişteler, tarhanalar, çeşit çeşit meyveler, salçalar, reçeller hangisini alacağınız konusunda kafanız karışabilir. Tezgahlarının başında elişi örerek duran teyzelerle keyifli bir sohbet edebilirsiniz.
Köylülerin yine el yapımı olarak satışa sunduğu şallar, patikler, lifler, duvar süsleri, anahtarlıklar, magnetler gibi seçenekler de mevcut.
Bu tezgahlarda vakit geçirirken Cumalıkızıklı teyzelerle sohbet etmek ve köy hakkındaki efsaneleri onların ağzından dinlemek inanılmaz keyifli!
Cumalıkızık Konaklama
Cumalıkızık otel açısından çok fazla seçenek sunmuyor. Konaklama için Mavi Boncuk Konuk Evi ve Cumalıkızık Bulanlar Konak iyi bir seçim olacaktır.
Cumalıkızık Köyü’ne Nasıl Gidilir ?
İstanbul Cumalıkızık arası bir buçuk saat sürmektedir Bursa merkezden Cumalıkızık’a gitmek isterseniz 20 dakikalık bir mesafe bulunmaktadır.
Otantik Cumalıkızık Köyü’ne kendi kişisel aracınızla ulaşabileceğiniz gibi Bursa’ya şehirler arası otobüs ile ulaşım sağlayabilirsiniz.