Online Otobüs Bileti Almanın 7 Avantajı
Doğa

Ayder Yaylası Gezi Rehberi

Ayder Yaylası’na doğru çıkmaya başladıkça modern hayatın karmaşasının çok uzakta kaldığını hissetmek sizleri mutlu edecek. Ayder Yaylası Gezi Rehberi inanın yeşilliklerle ve bol oksijenle kaplı.. Dağlar arasında konumlanmış patikalar ile birlikte Ayder’e has küçük ahşap dağ evleri, çay toplayan yöre halkı, kayın ve ladin ağaçlarının rüzgarın eşliğinde salınımları, tarihi taş köprüsünün altında tüm heybetiyle akan deresi, yerel halkın yapmış olduğu ilkel teleferikler, aniden bastırıp biranda yok olan sis bulutları sizi içine çeker. Türkiye’nin en yeşil yerlerinden biri olan Ayder’i keşfe çıkmadan önce ayrıntılı olarak hazırladığımız Ayder Yaylası Gezi Rehberi  yazımıza bir göz at!

Ayder Yaylası Gezi Rehberi

Ayder Yaylası Gezi Rehberi

Ayder’in Tarihçesi

Ayder Yaylası Halalılar tarafından dinlenme amaçlı olarak kullanılmıştır. Halalılar yaylaları olan Kavrun, Paákçur, Ceymakçur, göç etmeleri esnasında, 1900’lü yıllarda Ayder bölgenin yerel halkı olan Halalılar tarafından  bir dinlenme alanı olarak kullanılmıştır. Ayder’de bulunan kaplıcalar oldukça eski zamana dayanmaktadır.

Ayder Yaylası Hakkında Bilgi

 1.350 metre  yükseklikte bulunan Ayder Yaylası’na geldiğinizde kayın ve ladin ağaçlarının çoğunlukta olduğu bir kartpostal ile karşılaşırsınız. Ayder Yaylası’nın içinde bulunduğu vadi bal ormanları olarak bilinmektedir. Hemen fotoğraf makinelerinize sarılabilirsiniz çünkü burada çekeceğiniz her fotoğraf büyüleyici! Ayder Yaylası gezilecek yerleri keşfetmek için trekking yapmak burada yapılabilecek en güzel şeydir.

Ayder hem doğal güzelliği hem de sağladığı konaklama imkanıyla oldukça büyüleyici bir yayla. Yayla’nın sahip olduğu termal tesislerde konaklayabiliyorsunuz. Kavurma, laz böreği, mıhlama, buranın olmazsa olmazları ve daha saymakla bitiremeyeceğimiz çeşitlikte Karadeniz yemekleri! Karadeniz’e has olan mıhlamayı bulutların içindeki Ayder Yaylası’nda yemek kulağa nasıl geliyor?

Ayder Yaylası yeşiliyle olduğu kadar beyazıyla da muazzam manzaralar sunuyor. Bembeyaz karın içinde bir dağ evinde konaklamak, Ayder Kardanadam Şenlikleri’inde en yüksek kardanadam yapma yarışmasına katılmak ve  tulumlu, kemençeli  Karadeniz müzikleriyle kıpır kıpır hissetmek…

Ayder Yaylası Nerede ?

Rize’nin Çamlıhemşin ilçesinin 19 km güneydoğusunda yer alan 1350 m rakımda bulunan bir  yayladır.

Ayder Yaylası’na Nasıl Gidilir ?

Ayder Yaylasına en uygun yoldan ulaşmak için  Ucuzagit’in sizlere sunduğu otobüs biletinden faydalabilirsiniz;https://www.ucuzagit.com/camlihemsin-otobus-bileti/  veya Trabzon’a uçakla ulaşım sağlayabilir, havaalanından kalkan dolmuşlar ile Rize’nin Pazar ilçesine gelebilir, buradan 30 dk da bir kalkan Ayder dolmuşlarına binerek Ayder’e ulaşabilirsiniz. Ayder Rize arası mesafe yaklaşık 57 dakika sürmektedir. (Rize pazar ilçesinden)

Ayder Yaylası Gezi Rehberi

Ayder Yaylası Trekking

Ayder daha yukarıda olan pek çok yaylaya ulaşmak için geçilmesi gereken güzergahta bulunmaktadır. Bunu bir avantaj olarak kullanılarak Ayder’de konaklayıp diğer yaylaları da ziyaret edebilirsiniz. Ahşap evlerin yamaca paralel olarak sıralandığı Avusor Yaylası bunlardan sadece biri. Bulutların içerisinde ki Pokut Yaylası’da doğanın huzuna varabileceğiniz bir başka uğrak noktası. Kaçkar Dağlarının eteğindeki  Kavron Yaylaları, Kaçkar dağlarındaki buzul gölleri yürüyüş rotanız içinde olmalıdır. Yürüyüş esnasında yağan yağmurun ve etrafa yayılan toprak kokusunun  tadını çıkarmayı unutmayın!

Ayder Yaylası Kaplıcaları

260 metre derinlikten gelen  ve 50 derece sıcaklığındaki suyu şifalı olan bir Kaplıca!

Şifalı olduğuna dair inancın Osmanlı dönemine kadar dayanmakta olduğu Ayder kaplıcaları 1987 yılında turizm merkezi olarak belirlenmiş, kaplıcaların romatizmal hastalıklar, iç hastalıkları, kadın hastalıkları ve cilt hastalıklarına şifa verdiğine inanılmıştır. Şifalı sudan faydalanmak için için havuza girebilir, özel banyo alabilir ya da sudan içebilirsiniz.

Kaplıca renksiz, kokusuz, berrak bir suya sahiptir. Romatizma ve eklem ağrıları gibi hastalıklarda tamamlayıcı tedavi olarak tercih edilmektedir, pek çok kişi bu yüzden her sene yaylaya gelmektedir. Ayder Yaylasına gelmişken sizde kaplıcaları ziyaret edebilirsiniz. Ek olarak; kanamalı rahatsızlıklar ve kalp rahatsızlıkları, yüksek tansiyon gibi rahatsızlıklar kaplıcaya girmeyi sakıncalı kılıyor bu sebeple kaplıcaya girmeden önce bir doktora danışmanızda fayda görüyoruz.

Ayder Yaylası’da  Ne Yenir  ?

Ayder Yaylasının neyi meşhur ? nelerin meşhur olduğunu aşağıda sizler için sıraladık. Ayder Yaylası yöresel yemekleri oldukça çeşitli hangisini seçeceğiniz konusunda kararsız kalabilirsiniz bizden söylemesi;

Çılbır, Hamsi Buğulama, Hamsi Kuşu, Korkoto Çorbası, Lahana Çorbası, Hamsi Çorbası, Fasulye Çorbası, Minci, Muhlama, Fasulye Tavalısi, Turşu Kavurma, Pazı Kavurması, Çumur, Ekşaşi, Pekmezli Asude, Laz Böreği, Enişte Lokumu, Kabak Sütlacı, Pepeçura,Paluze..Yaylacı Cafe Restoran, Yılmaz Cafe, Doğa Resort Hotel Restoran, Sini Yöresel Yemek ve Kahvaltı Yeri yöresel Ayder yemeklerinden yiyebileceğiniz yerlerden sadece birkaçıdır.

Ayder Yaylası Kahvaltı ve Yöresel Yemek Yerleri:

  • Sini Yöresel Yemek Ve Kahvaltı,
  • Ayderde Kahvaltı,
  • Villa de Pelit
  • Gürsoy Köy Sofrası,
  • Eylül Restaurant,
  • Yılmaz Cafe
  • Ayder Doğa Alabalık Çiftliği.

Ayder Yaylası Nerede Kalınır?

Ayder Yaylası pansiyon, apart, dağ evi gibi çeşitli konakla imkanları mevcuttur. Ayder Yaylası kamp yapmak isteyenler için de  bir de imkan sağlamaktadır. Dilerseniz çadırınızı kurabilirsiniz. Ayder Yaylası konaklayabileceğiniz yerlerden bazıları:

  • Ayder Elizan Hotel
  • Ayder Doğa Resort
  • Ayder Şelale Dağ Evi
  • Ayder Köksal Otel

Ayder’den ayrılıp Artvin’e doğru yola çıkarak, bir başka doğa harikası şehir olan Artvin’i keşfetmek için Artvin yazımızı incelemenizi öneririz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Banner